E03-E04

Verhaal E03
Verhaal E04

De verjaardag van opa Janssen.

Vandaag wordt opa Janssen 80 jaar. Er is feest! Alle kinderen zijn er en alle kleinkinderen, de buren, vrienden van de kaartclub en oma natuurlijk. De bakker heeft gebak gebracht. Op lange tafels staan koffiekopjes en gebaksbordjes.
Voor de koffie wordt er geproost op de jarige.  Een glaasje cognac vindt opa wel lekker. Iedereen zingt  lang zal hij leven, lang zal hij leven, lang zal hij leven in de gloria, in de gloria, in de gloria…hieperdepiep…hoera!
Alle gasten gaan aan tafel en eten gezellig samen van de taart. Ze drinken koffie.  Opa drinkt er ook een glaasje cognac bij. Dat mag best, vindt hij. Het is ook een heel speciale dag. Hij voelt zich  licht in het hoofd.
Oma ziet, dat opa niet zo goed tegen de drankjes kan.  „Voel je je wel lekker, opa?“, vraagt ze. „Hmmm, eigenlijk ben ik een beetje tipsy“, antwoordt opa.  Hij gaat naar boven, een dutje doen.
De gasten feesten vrolijk verder. Dat was de 80e verjaardag van opa Janssen.

Vragen:
 1. Hoe oud wordt opa Janssen?
 2. Welke gasten zijn er?
 3. Wie heeft het gebak gebracht?
 4. Wat staat er op de tafels?
 5. Staan er ronde tafels?
 6. Welke drank vindt opa wel lekker?
 7. Wat drinken de gasten bij de taart?
 8. Drinkt opa alleen koffie of ook iets anders?
 9. Hoe merkt opa, dat hij niet zo goed tegen de drankjes kann?
 10. Wat doen de gasten als opa een dutje gaat doen?

Ann hangt de was buiten.

Het is prachtig weer. De zon schijnt aan een wolkenloze hemel . Er staat een zacht briesje. Ann heeft een uurtje geleden de was in de wasmachine gedaan en die is nu klaar. Ann wil de was graag buiten hangen. Dan ruikt de was zo lekker fris als hij droog is. Ann doet de was in de wasmand en loopt ermee naar buiten. Ze heeft in de tuin een waslijn. In het tuinhuisje staat het emmertje met wasknijpers. Ann haalt de kledingstukken een voor een uit de wasmand en hangt ze op. Een spijkerbroek, een joggingbroek,  een sweatshirt, twee  t-shirtjes, vier slips en 3 paar sokken. Zo, klaar!
Tevreden haalt Ann haar tuinstoel uit het tuinhuisje en gaat er eens rustig bij zitten. Een kopje kopje erbij en een leuk damesblad, de Libelle. Ze bladert in het blad. Er staan leuke korte verhaaltjes in en mode. Ann leest ook altijd graag de rubriek over gezondheid.
In de tuin van Ann staan grote bomen, die ruisen in de wind. Dat is een mooi geluid, Ann houdt ervan. Maar ruisen de bomen nu niet wat harder? Ann kijkt verstoord omhoog naar de hemel. De lucht betrekt, grijze wolken verschijnen. He bah, denkt Ann, ik zat net zo lekker. Maar misschien trekt het voorbij, hoopt ze.
Maar nee, er komt regen. Nu moet Ann snel worden. Stoel, damesblad en kopje naar binnen. Dan nog de was redden. Alles moet razendsnel gedaan zijn, want de regen laat niet meer op zich wachten. Was van de molen, in de wasmand, wasmand naar binnen, emmertje in het tuinhuisje….pfff!
De was is nog niet droog. Mopperend stopt Ann hem in de droger. Als ze op de bank zit, ziet ze de regen neerkletteren.

Vragen:
 1. Hoe is het weer bij Ann?
 2. Hoe lang heeft de wasmachine gedaan om de was schoon te krijgen?
 3. Waarom wil Ann de was graag buiten drogen?
 4. Welke spullen gebruikt Ann om de was op te hangen?
 5. Waar bewaart Ann de wasknijpers?
 6. Haalt Ann de kledingstukken allemaal tegelijk uit de wasmand?
 7. Hoeveel kledingstukken hangt Ann op?
 8. Wat doet Ann als ze rustig in de tuin zit?
 9. Wat vindt Ann van de Libelle?
 10. Wat staat er zoal in de Libelle?
 11. Hoe merkt Ann, dat er iets verandert in de tuin?
 12. Hoe weet Ann, dat er regen komt?
 13. Waarom moet Ann alles heel snel naar binnen doen?
 14. Wat moet Ann allemaal zo snel doen?
 15. Vindt Ann dit leuk?
 16. Wat doet Ann nu met de was?
 17. Wat gaat Ann doen?