Inburgering buitenland

Daar zit je dan, ver weg van het land waar je naar toe wilt, en je moet er van alles over leren... Hoe doe je dat nou? Natuurlijk zijn er een heleboel manieren om iets van Nederland en de Nederlandse taal te weten te komen. De meeste dingen kosten geld. Als je niet zoveel geld hebt om een cursus te volgen, of een duur cursusboek te kopen, dan kun je in ieder geval gebruik maken van de oefeningen die je op deze site zult vinden.

Het inburgeringsexamen buitenland bestaat uit drie onderdelen: Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS), Spreekvaardigheid en Leesvaardigheid. Voor Kennis van de Nederlandse samenleving moet je 100 vragen en de bijbehorende antwoorden van buiten leren. Op het examen krijg je 30 van de 100 vragen gesteld.

Examen vanaf 1 november 2014

De onderdelen "Toets Gesproken Nederlands" en "Geletterdheid en Begrijpend Lezen" kregen vanaf 1 november 2014 een nieuwe naam. TGN wordt "spreekvaardigheid, en GBL wordt "leesvaardigheid". Een belangrijk verschil vanaf 1 november dat jaar, is dat de toets niet meer per telefoon wordt afgenomen, maar met een computer. Ook de vorm van de opdrachten is gewijzigd. Voorbeelden van de nieuwe examens kun je bekijken op de site naarnederland.nl.

De oefeningen die op deze site staan sluiten niet allemaal volledig aan op de vorm van het examen van na 2014. Als je mee wil helpen nieuwe oefeningen te maken, die beter op dit nieuwe examen aansluiten, neem dan even contact met ons op. In ieder geval zijn er nu oefentoetsen leesvaardigheid en spreekvaardigheid beschikbaar. Een officiële beschrijving van het nieuwe inburgeringsexamen vind je in deze tekst van de Nederlandse overheid. Neem ook een kijkje op wetten.nl als je geïnteresseerd bent in het examenreglement.

Praktische informatie in het Nederlands en Engels over het basisexamen inburgering kun je op de website NaarNederland vinden. Deze website is door de overheid opengesteld.

Een steuntje in de rug

Wil je persoonlijke begeleiding en een cursus volgen in Nederland, dan kun je een keuze maken door op de website van 'Blik op Werk' te zoeken. Op deze vergelijkingssite kun je ook zoeken op locatie, om een goed alternatief bij jou in de buurt te vinden. Er zijn ook cursusgevers die zich niet aangemeld hebben voor het keurmerk bij Blik op Werk. Dat wil niet zeggen dat ze slecht zijn. Je kunt ze alleen nu niet vergelijken, en je moet dan afgaan op wat kennissen of vrienden van de school vinden. Een alternatief om te zoeken is NRTO, je klikt dan op het vakje inburgering.

Om een cursus Inburgering Buitenland in Nederland te volgen zul je een paar maanden naar Nederland moeten komen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de cursussen in je eigen land. Op buitenlandsepartner.nl kun je zoeken naar ervaringen van andere mensen, die de cursussen al gevolgd hebben.