Tekst 8

Patrick Jansen is 17 jaar en hij zit op de middelbare school. Hij moet vier weken stage lopen en hij zoekt een stageplaats. Op school praten ze over politiek. De leraar laat een brochure zien van een politieke partij, Groenlinks. Patrick leest de brochure.

GROENLINKS WIL MEER STAGES VOOR JONGEREN

Aansluiten, niet uitsluiten!

Jongeren hebben het niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt. Zij kunnen heel moeilijk een baan vinden. Er is weinig werk. Er zijn ook weinig stageplekken. Scholieren en studenten kunnen zo geen werkervaring opdoen. Daarom moeten zij soms langer op school zitten. Soms moeten zij ook een andere school zoeken.

Groenlinks wil dat veranderen. Groenlinks vindt dat jongeren goed werk doen als zij een stageplaats hebben. Zij werken zonder salaris en doen goede dingen voor de samenleving. Ze maken op deze manier kennis met werk en samenwerken.

De Nederlandse regering wil graag dat mensen meer vrijwilligerswerk doen, maar zij bezuinigt op geld voor stageplaatsen. Groenlinks vindt dat de regering een grote fout maakt. Daarom wil de partij dat de burgemeester van Rommeldam een plan maakt om jonge mensen meer stageplekken te geven.

Groen werkt! www.groenlinksrommeldam.nl

Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord.


21) Waarom leest Patrick Jansen de brochure van Groenlinks?

a. Omdat Patrick Jansen werk zoekt.

b. Omdat Patrick Jansen een stageplek bij Groenlinks wil hebben.

c. Omdat de docent van Patrick Jansen tijdens de les over politiek praat en een brochure uitdeelt.


22) Waarom is het belangrijk om een goede stageplek te hebben?

a. Bij een goede stage kun je veel geld verdienen.

b. Bij een goede stage doe je werkervaring op.

c. Bij een goede stage leer je veel over politiek.