Tekst 7

Dolores de Lima is in de stad haar portemonnee kwijtgeraakt. Zij denkt dat hij is gestolen. In haar portemonnee zat haar verblijfsvergunning. Zij wil aangifte doen bij de politie van het verlies. Op de website van de politie leest zij het volgende:

AANGIFTE VERMISSING BIJ DE GEMEENTE

Sinds 1 januari 2014 hoeft u in Rommeldam geen aangifte bij de politie meer te doen van vermissing van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. De gemeente neemt deze taak over van de politie. Als u documenten verloren bent of als uw documenten gestolen zijn, doet u aangifte bij de gemeente van Rommeldam en niet bij de politie.

Minder moeite en een betere service

De nieuwe manier om aangifte te doen is voor de inwoners van Rommeldam een verbetering. Mensen hoeven niet meer aangifte te doen bij twee instanties (de politie en de gemeente) om nieuwe documenten te krijgen. Zij hoeven alleen nog maar naar de gemeente te gaan. Dit scheelt tijd. Aangifte van vermissing is verplicht Aangifte van verloren documenten is verplicht.

U moet ook persoonlijk aangifte doen. Hiervoor moet u een afspraak maken bij de gemeente. Dat kan online of telefonisch: www.rommeldam.nl of 0900-8686.

Lees altijd eerst de vraag. Zoek bij elke vraag het goede antwoord.


18) De portemonnee van Dolores, met haar verblijfsvergunning erin, is gestolen. Wat moet Dolores doen?

a. Zij moet bij de gemeente en bij de politie aangifte doen.

b. Zij moet aangifte doen bij de gemeente.

c. Zij moet aangifte doen bij de politie.


19) De gestolen verblijfsvergunning van Dolores is verlopen. Zij doet liever geen aangifte. Is aangifte doen voor Dolores verplicht?

a. Nee, verlopen documenten zijn niet belangrijk.

b. Nee, zij moet een nieuw document vragen bij de gemeente.

c. Ja, aangifte doen van vermiste documenten is verplicht.


20) Dolores rijdt in haar auto en krijgt politiecontrole. Zij is haar rijbewijs kwijt. Wat gaat de politie tegen haar zeggen?

a. “Mevrouw, u moet meegaan naar het politiebureau”.

b. “Mevrouw, u moet aangifte doen bij de gemeente”.

c. “Mevrouw, u moet op de website van de gemeente kijken”.